Verslag Crohn-O-Bike: Wie begrijpt je beter dan een lotgenoot?

Medepatiënten begrijpen heel goed wat jij doormaakt als Crohn- of colitis ulcerosapatiënt. Daarom wil de Franstalige patiëntenvereniging Association CROHN-RCUH een opleiding ontwikkelen voor Crohn- en colitis ulcerosapatiënten om medepatiënten bij te staan. Om hiervoor geld in te zamelen, organiseerden 3 enthousiaste patiënten op zondag 20 november Crohn-O-Bike.

De eerste editie vond drie jaar geleden plaats in de Lotto Mons Expo. Men fietste toen met bijna 1.000 mensen symbolisch van Mons naar Koksijde op hometrainers. Er werd toen meer dan 26.000 euro ingezameld ten voordele van de Franstalige en Nederlandstalige IBD patiëntenorganisaties. Deze keer zag het evenement er net iets anders uit.

Spinningfietsen veroverden de sporthal in Waterloo en maar liefst 8 uur werd er ononderbroken gefietst. Met honderden tegelijk. Iedere deelnemende ploeg bestond uit maximum 10 deelnemers die elk om de beurt hun beste beentje voorzetten. Een ophitsend team van trainers begeleidde de fietsers. Ze gaven spinning- en aerobicsles begeleid door stevige beats. De aangepaste verlichting zorgde voor een dynamische sfeer.

Elkaar steunen en geld inzamelen

Je kon die dag ook gewoon iets drinken en eten, deelnemen aan een tombola of met de kleintjes het springkasteel onveilig maken. Heel wat patiënten, familie, gastro-enterologen en IBD-verpleegkundigen zakten af naar Waterloo om de organisatie te steunen. Het was veel meer dan alleen een sportevenement.

Voor elke fervente fietser die aan zijn conditie wilde werken, was er ook een bezoeker die in de eerste plaats wilde bijpraten met lotgenoten. Want wie begrijpt je beter dan een lotgenoot? Crohn-O-Bike ging over netwerken, elkaar steunen en het goede doel steunen. Met een mooie opbrengst die gaat naar de ontwikkeling van een mooi initiatief.

 

 

Deel deze pagina

Muriel over ...


Muriel is onze Takeda-reporter