Voor mijn vrouw zijn het allesbehalve makkelijke jaren geweest. Voor ik de ziekte van Crohn kreeg had ik al een zware herniaoperatie ondergaan, gevolgd door een moeizaam herstel. Dat was in 1994. Ik was toen amper 28. Mijn sociaal leven viel helemaal weg. Ik kon niets anders doen dan tv kijken en aardappelen schillen.
Lees meer
Toen ik 28 was, onderging ik een heel zware rugoperatie omdat ik last had van een stevige hernia. Het herstel verliep langzaam en traag. Ik ben vandaag nog altijd erg moe, en ik heb vaak last van hevige rugpijn.
Lees meer
Ik ben gek op trifle. Ken je dat? Het is een dessert uit de klassieke Engelse keuken en bestaat uit meerdere lagen. Het ziet er heel mooi uit als je het serveert in een glazen kom. Deze gezonde variant is heerlijk licht!
Lees meer
Ik mediteer nu enkele jaren. Elke dag. De ene dag gaat het beter dan de andere. Zeker in het begin was het moeilijk. Toch hou ik vol, want het maakt me mentaal rustiger. Ik ben me bewuster van wat er wat er in mijn hoofd omgaat en kan dat ook gemakkelijker sturen. Die mentale rust beïnvloedt mijn fysieke gezondheid.
Lees meer
Extreme en chronische vermoeidheid is een van de meest voorkomende neveneffecten van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Het verstoort je sociaal leven waardoor je als patiënt op nog meer onbegrip stoot van de omgeving.
Lees meer
Deze zeevruchtensalade at ik voor het eerst in een idyllisch restaurantje op een Thais eiland. Heerlijk. Telkens als ik dit gerecht maak, haal ik Thailand weer in huis. Alleen het chilipepertje laat ik bewust achterwege.
Lees meer
Ik laat mijn leven niet bepalen door mijn Crohn. Ik ben dan wel gestopt met werken, maar dat betekent niet dat ik veel thuis ben. Ik hou van reizen, al is dat niet altijd handig als je Crohn hebt. Maar ik heb geleerd hoe ik daarmee kan omgaan.
Lees meer
Ik werk voltijds als administratief medewerker. Dat valt heel goed mee voor mij. Als ik minder energie heb, kan ik altijd rekenen op de steun van mijn partner in het huishouden. En ik werk in een heel begripvol team.
Lees meer
Eigenlijk ben ik niet echt sportief. Maar ik fiets en zwem wel graag. Van fietsen word ik rustig. En sporten maakt je hoofd leeg. Het onderdrukt de stress. Zeker nu heb ik daar echt behoefte aan.
Lees meer
Gezond eten is belangrijk. Het helpt je om je beter te voelen en het geeft je immuunsysteem een boost. En dat hebben we nodig, nu meer dan ooit.
Lees meer
Hoe ga jij om met stress, nu het leven er helemaal anders uitziet? Handel je vanuit angst of voel je vertrouwen? Hoe ga je om met de structuur die nu wegvalt? Of met je vertrouwde levensinvulling die nu overhoop gegooid is?
Lees meer
Veel Crohnpatiënten maken zich zorgen over het coronavirus. Samen met UZ Leuven zetten wij graag alles op een rijtje.
Lees meer
Toen Daisy me vertelde dat ze ziek was, had ik wel al gehoord van de ziekte van Crohn, maar ik wist niet precies wat het inhield. Voor mij maakt het helemaal niets uit.
Lees meer
Ik heb altijd gezegd dat ik kinderen wil. Ik wil er graag 2. Maar dat moet ik wel bespreken met mijn dokter.
Lees meer
Er zijn verschillende dingen in ons leven die soms voor kopzorgen zorgen. Reizen, bijvoorbeeld.
Lees meer
Door de jaren heen heb ik heel veel verschillende medicatie gekregen. Die medicatie helpt altijd voor even, tot mijn lichaam er niet meer op reageert. Dan begint de zoektocht opnieuw naar iets anders.
Lees meer
Daisy geeft veel van zichzelf en aan de mensen die ze graag ziet. Soms gaat ze over haar eigen grenzen en dan wordt ze ziek. Hoe kan ik vermijden dat ze zichzelf voorbijloopt?
Lees meer
Het ergste aan ziek zijn, vind ik de vermoeidheid. Het pakt me alles af wat ik graag doe. Bijna alles, dan.
Lees meer
In tegenstelling tot veel andere patiënten, ben ik altijd goed begeleid geweest door mijn artsen.
Lees meer
Van in het begin ben ik op mijn werk open geweest over mijn ziekte. Ik krijg heel veel begrip van mijn collega’s. Gelukkig maar. Zo hoef ik me niet schuldig te voelen als ik alweer naar het toilet moet.
Lees meer
Elke dag is anders. De medicatie werkt, maar ik heb nog veel last. Op sommige dagen voel ik me oké, andere dagen kan ik niet opstaan van de pijn en moet ik veel naar het toilet. Ik heb vooral last van diarree en buikpijn.
Lees meer
Door de jaren heen heb ik vaak last gehad van de verschillende neveneffecten van mijn ziekte. In het begin moest ik bijvoorbeeld voortdurend naar het toilet. Ook de vermoeidheid had een grote impact op mijn leven en ik zag er zo opgeblazen uit. Bovendien had ik het emotioneel heel moeilijk. Daardoor verkeerde ik tien jaar lang in een overlevingsmodus.
Lees meer
Toen Wendy 18 was, dacht ze dat ze last had van aambeien. Het bleken fistels te zijn, en de eerste symptomen van de ziekte van Crohn.
Lees meer
Als familie hangen we erg sterk aan elkaar. We hebben altijd goed kunnen praten over Kathleens ziekte. En we hebben altijd alle ellende samen getrotseerd, als gezin. Hadden we een andere keuze, dan?
Lees meer
Ik ben nog jong, maar ik maak me wel zorgen over mijn toekomst. Ik wil graag een toffe job en een gezin, maar gaat dat wel lukken? Wil ik niet te veel?
Lees meer
Mijn beste vrienden zijn al van in het begin op de hoogte van mijn ziekte. Maar ik loop er niet mee te koop. Ik praat er niet makkelijk over. Ik wil niet dat mensen medelijden met me hebben of dat ze me anders gaan behandelen.
Lees meer
Hoe ik me voel hangt echt af van periode tot periode. Ik kan me wekenlang heel slecht voelen en dan nadien weer een stuk beter. Dat heeft vaak te maken met wat er in mijn omgeving gebeurt. Ik ben heel vatbaar voor stress.
Lees meer
Ik ben de jongste van vier. Ik heb twee oudere broers en een zus. Ze waren allemaal best wel bezorgd om mij toen ik ziek werd. Ook mijn mama heeft veel gepiekerd. Dat doet ze nu nog altijd.
Lees meer
Ik sport graag en veel. Als ik me goed voel, lukt me dat. Zo ga ik regelmatig hardlopen, fitnessen en geef ik skiles. Vroeger was ik professioneel skiër. Sport is altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven geweest.
Lees meer
Ik schaam me niet voor mijn ziekte. Waarom zou ik? Ik ben altijd eerlijk geweest tegen mijn familie, vrienden en klasgenoten. Was dat wel een goed idee? Dat vraag ik me nu soms af.
Lees meer
Ik kook heel graag risotto. Het is lekker, vult goed, maar is toch niet te zwaar om te verteren.
Lees meer
Ik heb veel geluk met de mensen in mijn onmiddellijke omgeving. Vooral mijn man William is echt mijn rots in de branding.
Lees meer
Mijn sociaal leven lijdt niet echt onder mijn ziekte. Ik ga uit als ik daar zin in heb, wat niet zo vaak is, en ook mijn hobby’s kan ik beoefenen.
Lees meer
Kathleen was 15 jaar toen ze de eerste keer ziek werd, bijna 35 jaar geleden. We herinneren het ons als de dag van gisteren. Ze had last van fistels, en moest meteen geopereerd. Daar zaten we dan, nagelbijtend in de wachtkamer. Zonder te weten wat er met onze puber scheelde.
Lees meer
Niets beter op een koude winterdag dan een heerlijke kom dampende soep. Gember werkt bovendien ontstekingsremmend. Als je crohn hebt, kan je daar alleen maar baat bij hebben.
Lees meer
De ziekte van Crohn heeft mij verplicht om stil te staan. Want ervoor raasde ik net als de meesten onder ons door het leven. Hollend van hot naar her, gedreven door ambities en prestatiedrang. Maar toen ik erg ziek was, moest ik stoppen met werken. Dat vond ik erg frustrerend en confronterend.
Lees meer
Al mijn hele leven moet ik opletten wat ik eet omdat ik geen gluten verdraag. Vervelend, maar dat was niets in vergelijking met later, toen ik de ziekte van Crohn kreeg. Toen kon ik plots bijna niets meer eten. Enkel heel licht verteerbare dingen kreeg ik binnen. Op dat moment besliste ik mezelf om te scholen tot voedingsdeskundige. Ik moest en zou meer weten over voeding. Niet alleen voor mezelf, ook om anderen te helpen.
Lees meer
Ik heb een complexe relatie met voeding. Het heeft jaren geduurd voor ik wat inzicht kreeg in een voedingspatroon dat past bij mij. Op het eerste gezicht lijkt de link tussen voeding en een darmaandoening logisch. Maar het is niet zo dat er één dieet bestaat voor mensen met de ziekte van Crohn. Iedereen reageert anders en moet het voor zichzelf uitzoeken.
Lees meer
Ik ben Elke en ben Head of HR bij farmabedrijf Takeda. Bij Takeda vinden we het erg belangrijk om open te communiceren. Als iemand regelmatig ziek is, of hij kan zijn functie moeilijk uitvoeren door een chronische ziekte, dan proberen we altijd samen op zoek te gaan naar gepaste oplossingen.
Lees meer
Hou jij ook zo van zwoele zomeravonden met vrienden? Met deze topper van een dessert verras ik mijn gasten keer op keer. Het smaakt heerlijk romig maar is toch erg licht en luchtig. Het zomerfruit zorgt voor een extra frisse toets.
Lees meer
Ik ben fan van latte macchiato. De smaak van deze mousse van koffie verkeerd lijkt daar erg op. Als je wil vermageren, gebruik dan magere melk en magere plattekaas – al dan niet lactosevrij.
Lees meer
Ik werk voltijds als grafisch ontwerper en productfotografe. Voor de lockdown light werkte ik nooit thuis, en dat ging voor mij heel goed. Al is dat niet altijd even makkelijk met mijn stoma. Alleen bij een shoot op locatie was ik niet op kantoor. Sinds ik positief testte op corona werk ik thuis. Ik verlang ernaar om zo snel mogelijk weer het gewone werkritme aan te vangen.
Lees meer
Bewegen is gezond, voor lichaam en geest. Dat voel ik echt. Na mijn diagnose had ik heel wat minder energie. Door te sporten merkte ik dat mijn algemene gezondheid verbeterde.
Lees meer
Vorig weekend vierden we pasen. Het feest van de hoop. Maar het is niet vanzelfsprekend om nu hoopvol en gelukkig te zijn. Zeker nu we nog langer ‘in ons kot’ moeten blijven.
Lees meer
We hebben allemaal wel eens last van stress. Zeker nu, in deze rare tijden, maken veel mensen zich zorgen. Ook Crohn- of colitispatiënten. Dat is perfect normaal. Maar stress is vaak een belangrijke trigger voor opstoten. Daarom is het belangrijker dan ooit om goed te ontspannen. Hoe doe je dat?
Lees meer
Ik heb nooit problemen gehad met de mensen rondom mij, zowel op professioneel vlak als in mijn privéleven. Ik heb altijd zonder schroom over mijn ziekte en behandeling gepraat. En zolang ik kan staan, beweeg ik!
Lees meer
Ik volg al tien jaar dezelfde behandeling. Mijn collega’s zien een duidelijk verschil.
Lees meer
Roken en IBD. Is er een verband? Heeft tabak een invloed op de ziekte van Crohn? Marie-Ange Wilfart is verpleegkundige en tabakoloog in het ziekenhuis van Doornik (CHwapi). Zij legt uit waarom roken wel degelijk negatief is voor IBD-patiënten.
Lees meer
Ik ben nu met pensioen na een loopbaan in het onderwijs als docent. Toen ik nog werkte, was ik maar af en toe afwezig. Meestal als ik last had van een darmobstructie. Dan leek het alsof ik constant met een voetbal in mijn buik zat en dat is heel pijnlijk. Regelmatig had ik ook last van maagpijn.
Lees meer
Mijn vriend is mijn eerste grote liefde. We leerden elkaar kennen toen ik 17 was. Van bij de eerste symptomen was hij er voor mij. Altijd, en onvoorwaardelijk. Daar voel ik me soms schuldig over.
Lees meer
Ik ben heel positief ingesteld. Altijd al. De ziekte heeft dat niet veranderd. Ik ben wel veel bewuster gaan leven, vooral op het vlak van gezondheid.
Lees meer
Na een heel traject van operaties dat eindigde in een permanente stoma, was het moeilijk om vooruit te kijken. Ik kon me aan de hand van medicatie en supplementen jarenlang behelpen. Ik krijg sinds mijn stoma een invaliditeitsuitkering. Werken lukt namelijk niet meer, de vermoeidheid is te erg. Sinds acht jaar spelen de complicaties me opnieuw parten. Mijn levensstijl wordt relatief weinig beïnvloed door mijn Crohn, maar vooral door de gevolgen ervan.
Lees meer
Ik ben een grote fan van wraps, en verkies daarvoor Libanees brood. Haal ze bij de Turkse winkel en laat je verrassen door hun smaak en textuur.
Lees meer
Elke dag voel ik me moe. Maar ik heb daarmee leren omgaan. Hoe actiever ik ben, hoe meer ik vecht tegen die vermoeidheid. Mijn routines heb ik aangepast. Zo krijg ik toch voldoende rust.
Lees meer
Ik ben bezig aan mijn laatste jaar verpleegkunde. Tijdens mijn studies leerde ik over de ziekte van Crohn. Toch heb ik nooit de link gelegd met mijn eigen klachten. Terwijl ik al vier jaar aan het sukkelen ben met mijn gezondheid. En ik ben nog maar 21 jaar. Raar dat er niet vroeger alarmbellen zijn afgegaan.
Lees meer
Toen ik hoorde dat ik de ziekte van Crohn heb, had ik nog maar net mijn vennootschap opgericht. Dat was heel moeilijk. Uiteindelijk heb ik mijn vennootschap verkocht. Gelukkig voel ik me intussen alweer beter. Een tijdje geleden richtte ik zelfs een nieuw bedrijfje op.
Lees meer
Ik ben Crohn-patiënte, maar dat staat mijn leven niet in de weg. Ik probeer mijn ziekte ook mijn liefdesleven niet te laten beïnvloeden, maar dat is niet eenvoudig.
Lees meer
Ik reis heel graag. Ook naar verre bestemmingen. Maar zo’n verre reis kost natuurlijk veel geld, dus blijft het vaak bij dromen. Bovendien zijn niet alle bestemmingen haalbaar voor mij, jammer genoeg. Want door mijn behandeling mag ik geen vaccinaties krijgen.
Lees meer
Mensen met Crohn hebben vaak last van anale letsels. Die wondjes, die specifiek rond de anus voorkomen, zijn vaak erg hinderlijk en pijnlijk.
Lees meer
Puur eten, zonder nadien in de fitness te zweten! Het sausje is gemaakt met volle Griekse yoghurt. Heb je last van lactoseproducten? Dan kun je de yoghurt vervangen door een lactosevrije variant. Kan je geen champignons verdragen? Vervang ze dan door courgettes!
Lees meer
Mijn vriendinnen kregen allemaal kinderen rond hun dertigste. Ook ik had een grote kinderwens. Maar op dat moment was ik alleen.
Lees meer
Toen ik nog niet wist dat ik de ziekte van Crohn had, vond ik het heel moeilijk om over mijn pijn te praten. Ik vond dat vooral gênant. Geef toe: anale scheurtjes zijn niet meteen het gezelligste onderwerp.
Lees meer
Verteer je een klassieke cake moeilijk? Vervang de boter door appelmoes en je krijgt een licht verteerbare en vetarme cake. Dit recept is heel leuk om samen met kinderen te maken!
Lees meer
Het is niet omdat ik een chronische ziekte heb, dat ik me anders voel. Integendeel, ik heb van mijn ziekte mijn kracht gemaakt. Ik laat de ziekte niet bepalen hoe ik mijn leven moet leiden, ook al is dat soms moeilijk.
Lees meer
Ik weet nog maar sinds maart 2018 dat ik de ziekte van Crohn heb. Het waren helse maanden. Het begon nochtans heel onschuldig.
Lees meer
Ik moet heel vaak naar het toilet en dat moet dan zo snel mogelijk. Daarom kreeg ik een gehandicaptenkaart.
Lees meer
Ik leerde mijn ex kennen toen ik mijn stoma net een jaar had. Achteraf bekeken was ik op dat moment helemaal niet klaar voor een relatie. Ik had mijn nieuwe lichaam nog niet aanvaard. Zo’n stoma, dat is niet niets.
Lees meer
Noortje is drie jaar IBD-verpleegkundige in AZ Vesalius in Tongeren. Tijdens haar gesprekken met patiënten merkt ze dat seksualiteit een van de grootste problemen voor mensen met crohn of colitis is. “Maar veel info vind je er niet over, het lijkt nog altijd een taboe. Daarom heb ik er me de afgelopen jaren in verdiept, om de patiënten vooruit te helpen.”
Lees meer
Als ik ‘s morgens wakker word, weet ik onmiddellijk wat voor dag het is. Nog voor ik mijn ogen open, voel ik het: die allesoverheersende vermoeidheid. Het hoort erbij, weet ik nu. Ik heb ermee leren leven.
Lees meer
Lactose en zuivel is heel moeilijk te verteren door mensen met Crohn. Ook ik heb het daar moeilijk mee. Maar ik ben zo verzot op een stukje kaas. Vooral de romige varianten vind ik heerlijk. Daarom ging ik op zoek naar een plantaardig alternatief. Ga er gerust zelf creatief mee aan de slag. Voeg bijvoorbeeld extra kruiden of noten toe, als je dat kan verdragen, voor jouw persoonlijke touch.
Lees meer
Als je Crohn of colitis hebt, beïnvloedt dat je dagelijkse leven. Alleen al je werkdag kan er dan helemaal anders uitzien. Dat ondervonden de deelnemers van het project In Their Shoes, georganiseerd door Takeda: artsen, verpleegkundigen, studiecoördinatoren, journalisten, politici en Takedawerknemers stonden gedurende 1 dag in de schoenen van een IBD-patiënt.
Lees meer
Frederika en Deborah werken als IBD-verpleegkundigen. Eén dag in de week ondersteunt collega Els hen.
Lees meer
Hoe ziet jouw zomer eruit? Heb je al een reisje gemaakt, of ben je dat nog van plan? Of hou je het dit jaar bij een uitstapje? Hoe dan ook: voor Crohnpatiënten is reizen nooit eenvoudig. En zeker nu niet.
Lees meer
Xavier Donnet heeft de ziekte van Crohn. Hij is vice-voorzitter van de Waalse patiëntenvereniging Crohn-RCUH Association. Toen de epidemie nog maar net in het land was, kreeg hij wellicht af te rekenen met een milde vorm van Covid-19. Vandaag voelt hij zich goed. Maar hij heeft een belangrijke boodschap voor winkels, cafés en restaurants: “Alstublieft, laat ons gebruik maken van jullie toilet.”
Lees meer
Door de coronacrisis kan ik niet meer naar de groepstrainingen van mijn favoriete sport, krav maga. En ik moet toegeven, ik mis ze wel. Voor de lockdown trainde ik driemaal per week.
Lees meer
De coronaperiode heeft ook positieve kanten. Meer tijd om te koken, bijvoorbeeld. Ik kan al wat vroeger met het avondeten beginnen zodat mijn bereiding langer kan sudderen. Zeker voor bolognesesaus is dat een echte meerwaarde. Zo kan de saus goed indikken en komt de smaak helemaal tot zijn recht.
Lees meer
Kinderen hebben al drie weken thuisonderwijs achter de rug, en nu is het alweer de tweede week van de paasvakantie. Maar het is een vakantie zoals we het nooit eerder meemaakten: alle activiteiten zijn afgeschaft. Playdates gaan niet door.
Lees meer
Af en toe snak ik naar een tussendoortje. Deze havermoutcrumble is een gezond alternatief. Soms maak ik het ook als ontbijt, als ik eens zin heb in iets anders.
Lees meer
Ik werk als leerkracht. Op school heb ik eerst niks verteld over mijn ziekte. Maandenlang wist ik niet wat er precies mis was met mij. Ik had op dat moment vooral last van anale scheurtjes en erna een anaal abces. Dat zijn niet meteen gespreksonderwerpen voor in de leraarskamer.
Lees meer
Ik mediteer elke dag en ik let erop dat ik handel naar mijn gevoel. Frequent scan ik mijn lichaam op spanning om tijdig bij te sturen als ik voel dat ik weer meer in mijn hoofd zit dan in mijn lichaam. Het is mijn manier om te vermijden dat de symptomen van de ziekte van Crohn opnieuw hevig opflakkeren.
Lees meer
Als Crohnpatiënt merk ik dat dit gerecht me goed doet. Het maakt me helemaal zen! Met deze wafels, op basis van sojamelk en met een heerlijke topping, zet je een gezond en kleurrijk gerecht op tafel.
Lees meer
Mijn meter en peter zijn heel belangrijk voor mij. We hebben altijd een sterke band gehad, en die is de laatste jaren nog hechter geworden. Mijn meter luistert als ik het moeilijk heb.
Maar soms wil ik niet praten. Dan ga ik gewoon bij hen langs en zitten we samen in de zetel. Op zulke momenten kom ik volledig tot rust.
Lees meer
Ik heb een goede band met mijn ouders en mijn jongere zus. Ze hebben me altijd enorm gesteund. Het moet voor hen niet makkelijk geweest zijn. Eerst de operaties, de stoma en dan ook mijn relationele problemen.
Lees meer
Mijn beste vrienden weten alles over mijn ziekte. Ze zien het ook aan mij als ik me niet goed voel. Als we op stap zijn, helpen ze mee om zo snel mogelijk een toilet te vinden voor mij.
Lees meer
Toen ik echt ziek was, kwam ik uiteraard niet vaak buiten. Sinds ik terug de draad wat heb opgenomen, heb ik opnieuw een sociaal leven. In het begin was het moeilijk. Alleen al het idee dat ik een hele dag weg zou zijn van thuis, gaf me stress.
Lees meer
Als je een chronische ziekte hebt, leef je met een lichaam dat niet overal even goed functioneert. Bij Crohn zijn dat je darmen. Wanneer, hoe vaak en hoeveel last je hebt, varieert enorm. Bovendien zijn de ziekteverschijnselen niet altijd zichtbaar voor je omgeving. Daarom stoot je misschien vaak op onbegrip. Zeker op het werk kan het moeilijk zijn.
Lees meer
Sport is belangrijk voor je gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Dat weet iedereen. Mijn ziekte houdt me niet tegen om te sporten, integendeel. Ik voel me er beter door, en het heeft zelfs een positieve invloed op mijn symptomen.
Lees meer
Deze lekkere smoothie is klaar in een handomdraai. Als ontbijt of liever als tussendoortje? Een smoothie kan altijd!
Lees meer
Natuurlijk helpt de medicatie. Om de frequentie en de duur van de opstoten te verminderen, bijvoorbeeld. Maar tegen de pijn helpen ze heel wat minder.
Lees meer
Na al die jaren blijft voeding een moeilijk punt. Ik moet echt letten op wat ik eet. Pikant eten, koolsoorten, melk en alcohol verdraag ik absoluut niet. Vroeger at ik heel graag rode kool, dus dat vind ik wel jammer.
Lees meer
Vroeger besteedde ik niet veel aandacht aan mijn lichaam. Sporten stond niet hoog op mijn to-dolijstje. Ik was liever lui dan moe. Ik genoot enorm van lekker en rijkelijk eten. Sinds ik ziek ben, heb ik het roer helemaal omgegooid.
Lees meer
Crohn en colitis ulcerosa zijn geen ‘oudemensenziektes’ meer. Ook heel wat jongeren krijgen de diagnose. Vaak zijn dat nog tieners. Dat is een heel gevoelige leeftijd, en veel jongeren vinden het moeilijk om over hun ziekte te praten.
Lees meer
Ondanks mijn ziekte heb ik in die eerste jaren na mijn diagnose nooit opgelet. Ik rookte, en ik at en dronk alles waar ik zin in had. Met als gevolg dat ik van de ene crisis naar de andere sukkelde, met tussendoor behandelingskuren.
Lees meer
De beginperiode van Kathleens ziekte was erg moeilijk voor ons gezin. We maakten ons in de eerste plaats natuurlijk heel veel zorgen. Maar het bracht ook heel wat praktische rompslomp met zich mee. Wij regelden zoveel mogelijk, om haar zo weinig mogelijk te belasten. Ze was toen nog maar 15. Dan is dat logisch, toch? Maar makkelijk was dat niet.
Lees meer
Ik werk voltijds. Daarnaast doe ik weekendwerk en volg ik avondlessen. Dat is veel, en dat voel ik ook. Maar ik kan het geld goed gebruiken.
Lees meer
Ik ga heel graag op reis, maar mijn ziekte gooit vaak roet in het eten. Een vriendin wil graag met mij op citytrip. Maar onlangs ging ik een week naar Rome en lag ik de hele tijd ziek in mijn bed. Niet ideaal.
Lees meer
Ik leerde Daisy twee jaar geleden kennen. Al op onze eerste date vertelde ze dat ze de ziekte van Crohn had. Op dat moment kon ik me daar niets bij voorstellen.
Lees meer
Ik werk nu een 20-tal jaar in Brussel bij dezelfde firma, waarvan 17 jaar onder dezelfde baas. We werken goed samen en ik heb mijn ziekte nooit weggestoken.
Lees meer
Een absoluut feelgoodgerecht waar ik met plezier tijd voor maak. Ik presenteer de wafeltjes het liefst op een mooi bordje om mezelf eens goed in de watten te leggen.
Lees meer
Onlangs heb ik me nog eens aangemeld op een datingsite. Het was drie jaar geleden dat ik me in de datingwereld gesmeten had. Maar nu voelde ik me goed, zat ik vol hernieuwde energie en was er weer helemaal klaar voor.
Lees meer