Na twee operaties kwam de diagnose

De periode voor mijn diagnose was de zwaarste. Het is allemaal begonnen toen ik op mijn 13de veel last kreeg van mijn gewrichten. Ik deed toen judo en had de ene blessure na de andere.

Na heel wat onderzoeken bleek dat ik reuma had. Dat was toch even slikken, op zo’n jonge leeftijd die term horen vallen. De medicatie voor mijn reuma hielp meteen, maar twee jaar na die diagnose kreeg ik ernstige darmproblemen. De artsen vermoeden nu dat de medicatie voor mijn reuma een impact heeft gehad op mijn Crohn.

20 cm darm weg

Toen ik 15 was, ben ik tijdens de zomervakantie heel ziek geworden. Ik was misselijk, had diarree, buikpijn en maakte hoge koorts. Niet enkele dagen, maar weken aan een stuk. Ik belandde uiteindelijk in het ziekenhuis. Vruchteloze onderzoeken later mocht ik weer naar huis.

Er was jammer genoeg nog niets opgelost, want enkele dagen later belandde ik op spoed. Mijn buik was helemaal opgezwollen en de pijn was niet meer te harden. In het ziekenhuis stelden ze vast dat ik een groot abces in mijn buikwand had. Tijdens de spoedoperatie werd er 2 liter etter uit mijn buik gehaald.

Ik moest meer dan een maand herstellen. Toch was de miserie nog niet voorbij, want enkele weken na mijn thuiskomst werd ik opgenomen voor een nieuw abces. Tijdens de scans zagen ze dat er 20 cm darm aangetast was. Dat stuk werd verwijderd. Na de operatie en verdere onderzoeken viel dan eindelijk de officiële diagnose: ziekte van Crohn.

Geen last dankzij medicatie

Na mijn twee operaties en maanden in het ziekenhuis moest ik opnieuw aansterken want ik was bijna 20 kg afgevallen,

Ik heb dankzij mijn medicatie niet echt last van mijn ziekte. Als ik stress heb, moet ik iets vaker naar het toilet dan normaal maar het is nooit buitensporig of storend. Ik heb ook bijna geen last van buikpijn of vermoeidheid.

Deel deze pagina

Robin over ...


Robin heeft de ziekte van Crohn