Gezond leven

Leren leven met Crohn

Mijn diagnose heb ik nooit geheim gehouden. Zodra ik wist dat ik de ziekte van Crohn had, heb ik het verteld aan de mensen die ik het liefste zie. Vooral mijn vrouw en mijn ouders waren erg bezorgd. De reactie van de rest van mijn familie en mijn vrienden was meer genuanceerd.

Lees meer

Iedereen met Crohn is uniek

Op mijn zeventiende kreeg ik de diagnose van de ziekte van Crohn. Dat beïnvloedt mijn leven, maar het bepaalt niet wie ik ben. Al heb ik door mijn ziekte wel veel geleerd. Zo weet ik nu beter waar mijn grenzen liggen. En besef ik dat ik me bij niemand hoef te verantwoorden, ook niet op het vlak van voeding. Alleen ik weet wat ik wel en niet kan eten.

Lees meer

Verloren tijd bestaat niet

De ziekte van Crohn heeft mij verplicht om stil te staan. Want ervoor raasde ik net als de meesten onder ons door het leven. Hollend van hot naar her, gedreven door ambities en prestatiedrang. Maar toen ik erg ziek was, moest ik stoppen met werken. Dat vond ik erg frustrerend en confronterend.

Lees meer

Hoe zorg je voor een gezond voedingspatroon?

Al mijn hele leven moet ik opletten wat ik eet omdat ik geen gluten verdraag. Vervelend, maar dat was niets in vergelijking met later, toen ik de ziekte van Crohn kreeg. Toen kon ik plots bijna niets meer eten. Enkel heel licht verteerbare dingen kreeg ik binnen. Op dat moment besliste ik mezelf om te scholen tot voedingsdeskundige. Ik moest en zou meer weten over voeding. Niet alleen voor mezelf, ook om anderen te helpen.

Lees meer

Eten en drinken voor de geest

Ik mediteer nu enkele jaren. Elke dag. De ene dag gaat het beter dan de andere. Zeker in het begin was het moeilijk. Toch hou ik vol, want het maakt me mentaal rustiger. Ik ben me bewuster van wat er wat er in mijn hoofd omgaat en kan dat ook gemakkelijker sturen. Die mentale rust beïnvloedt mijn fysieke gezondheid.

Lees meer

“De toiletpas: onmisbaar voor ons sociaal leven”

Xavier Donnet heeft de ziekte van Crohn. Hij is vice-voorzitter van de Waalse patiëntenvereniging Crohn-RCUH Association. Toen de epidemie nog maar net in het land was, kreeg hij wellicht af te rekenen met een milde vorm van Covid-19. Vandaag voelt hij zich goed. Maar hij heeft een belangrijke boodschap voor winkels, cafés en restaurants: “Alstublieft, laat ons gebruik maken van jullie toilet.”

Lees meer

Leven met crohn