Recept: Gekarameliseerde upside-down bananencake

schermafbeelding-2018-01-08-om-12-46-57

Zware desserts zijn vaak geen optie als je crohn of colitis ulcerosa hebt. Deze bananencake daarentegen is perfect als zoete én gezonde afsluiter van de dag.

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 25 minuten
Porties: 8
Klaar in: 35 minuten

Ingrediënten

  • Boter of kokosolie
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 bananen (1 in schijfjes en 1 geprakt)
  • 2 licht opgeklopte eieren
  • 75 ml ahornsiroop
  • 60 ml ongezoete kokosmelk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel azijn, 1 theelepel
  • 75 gram kokosbloem

Stap voor stap

1.

Verwarm de oven voor op 180°C.

2.

Vet een voldoende grote taartvorm in met boter of kokosolie. Doe er ook de ongezouten boter bij en plaats de taartvorm enkele minuten in de oven terwijl die verder voorverwarmt.

3.

Haal de vorm terug uit de oven eenmaal de boter gesmolten is en verspreid de gesmolten boter over de volledige bodem. Besprenkel de bodem met bruine suiker en verdeel de plakjes banaan.

4.

Meng de eieren, ahornsiroop, kokosmelk, vanille, bakpoeder, azijn en geprakte banaan in een grote kom. Voeg ook de kokosbloem toe en roer het geheel door elkaar tot alle brokjes verdwenen zijn.
Suggestie: splits eigeel en eiwit en voeg opgeklopt eiwit op het einde toe.

5.

Giet het beslag bovenop de bananenschijfjes. Verdeel egaal.

6.

Bak ongeveer 25 minuten in de oven tot de bovenkant van de taart licht bruin kleurt. Haal de taart uit de oven en laat even afkoelen.

7.

Maak de taart met een dun mesje los van de randen. Draai om op een dienblad en serveer bij kamertemperatuur.

  • 173 calorieën
  • 3 gram proteïnen
  • 7 gram vet, waarvan 5 gram verzadigde vetten
  • 26 gram koolhydraten
  • 3 gram vezels
  • 130 milligram natrium

Smakelijk!