Rauwkost is uit den boze

Omdat ik een stoma en verschillende complicaties heb, moet ik een heel strikt dieet volgen. Er waren vroeger geen diëtisten in IBD gespecialiseerd, dus ik ondervond gaandeweg aan de lijve wat kan en wat niet. 

 

Rauwkost is bijvoorbeeld volledig uit den boze. Dat verteert niet. Alcohol lukt bij mij dan weer wel, in tegenstelling tot bij veel andere patiënten. Een glas wijn kan, ook al is dat na mijn galoperatie moeilijker geworden. Ik eet veel saaie dingen: puree, pasta, gepelde tomaten en alles heel goed doorgekookt. Thuis ben ik dat gewoon. Op restaurant gaan is een uitdaging omdat er een beperkte keuze is voor mij. Dat doe ik dan ook maar af en toe.

In het ziekenhuis na asperges

In het ergste geval moet ik naar het ziekenhuis met een obstructie. Dat gebeurt jammer genoeg regelmatig. Ik herinner me nog altijd de eerste keer, na mijn operatie. Ik had een aspergemenu gegeten en dat was me heel slecht bevallen. Ik had namelijk twee littekens die vergroeid zijn. Als er iets vast blijft zitten, kan dat niet weg en krijg je een obstructie wat fatale gevolgen kan hebben. Maar dat wist ik dus helemaal niet. Ik had er geen benul van dat asperges eten zo gevaarlijk kon zijn.

Het omgekeerde is ook af en toe het geval. Bij buikloop moet ik met spoed naar het ziekenhuis omdat ik heel snel zout en elektrolyten verlies. Of als de diarree niet te erg is, kan ik me ook thuis behelpen met Oral Rehydration Solution, dat zijn zakjes die ik in water moet oplossen. Er is vandaag gelukkig veel meer begeleiding. Dat is echt een groot verschil met toen ik de ziekte net had. Er is meer informatie en dus meer persoonlijke begeleiding wat mijn levensstandaard alleen maar ten goede komt.

Deel deze pagina

Kathleen over ...


Kathleen heeft de ziekte van Crohn