“Pak vermoeidheid aan door te blijven bewegen”

1208middelheim_driesluyten25

Niets dan blije gezichten bij het IBD-team van het ZNA. Logisch, hun eerste infodag voor IBD-patiënten lokte bijna 200 geïnteresseerden. Zij werden vergast op een boeiende voormiddag waarin tal van topics de revue passeerden. De beleving van de ziekte door de patiënt was daarbij de rode draad.

Een van die onderwerpen focuste op vermoeidheid. Gastro-enteroloog Clara Thienpont en psychologe Hanne Craeymeersch kaderen dit lastige fenomeen en reiken oplossingen aan om die vermoeidheid een plaats te geven. Dr Thienpont: “Vermoeidheid komt zowel bij actieve ziekte voor, als op moment van remissie. Als arts is het moeilijk om dat medisch te kaderen, terwijl het wel een grote impact heeft op de levenskwaliteit. Medisch proberen we het aan te pakken door middel van onder andere vitamines, onze psychologe ondersteunt patiënten met gedragstherapie om hun levensstijl aan te passen. Op een goede manier slapen is bijvoorbeeld belangrijk: niet te veel, niet te weinig. Of beweging: hoe lastig het ook is als je ziek bent, het is belangrijk dat je op een ontspannende manier inspanningen doet.”

Zoek een buddy en beweeg

Psychologe Hanne Craeymeersch ziet ook een rol voor de omgeving in dit verhaal: “Zoek een buddy om je te motiveren, dat helpt om vol te houden. Daarom nodig ik de partner ook uit op gesprek. Want vaak denkt een bezorgde partner dat de patiënt alleen maar moet rusten en beter niet beweegt.”

Patiënten die dreigen vast te lopen door het piekeren over hun vermoeidheid en klachten, raadt ze aan om hulp te zoeken.. “Een psycholoog helpt je de situatie te objectiveren en in kaart te brengen. Want actief blijven is essentieel.. Niet alleen fysiek – dat is vaak het lastigst – maar ook mentaal en sociaal. Een koffietje met vrienden kan zoveel deugd doen.”

Wees eerlijk en open

Een van onze bloggers, Astrid , is patiënte hier. Zij getuigt twee keer. De eerste keer overloopt ze samen met gastro-enteroloog Joris Dutré de vragen die ze had na de diagnose. Vragen als: wat zijn de verschijnselen van Crohn? Kan ik er zelf iets aan doen? Hoe wordt de diagnose gesteld? … Aan het einde van de voormiddag bespreekt ze samen met IBD-verpleegkundige Karin Bevers hoe ze zich vandaag voelt.

Kort op de bal spelen

Met haar frustraties en vragen kon Astrid de voorbije jaren terecht bij Karin Bevers, samen met Liesbet De Meuter IBD-verpleegkundige in het ZNA. “Onze job is dus heel divers. Het belangrijkste vind ik het persoonlijk contact met de patiënten, waardoor we dieper op hun vragen kunnen ingaan. Liesbet en ik zijn erg gemakkelijk te bereiken, waardoor we kort op de bal kunnen spelen. Ik vind het fijn om de patiënten persoonlijk te leren kennen, waardoor we een vertrouwensband kunnen opbouwen en hun tussenpersoon met de arts zijn.”

Bespreek je zwangerschapswens vooraf

Dr. Hanne Ooms belichtte in haar uiteenzetting de verschillende fasen van zwangerschap – van kinderwens tot borstvoeding – en beantwoordde zo veel vragen die leven bij patiënten die aan een gezin denken. Ze vat het samen: “Als je een zwangerschapswens hebt, kom die eerst met ons bespreken. Wacht niet met je nieuws tot je al zwanger bent. Bespreek samen met je arts welke behandeling de beste keuze is.” In ons dossier over IBD en zwangerschap lees je meer hierover.