Oorzaak van de ziekte van Crohn

Hoe de ziekte van Crohn ontstaat, is nog niet precies bekend. Er is wel al consensus over de verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte: het immuunsysteem, omgevingsfactoren, erfelijkheid en darmflora.

icoon-darm Het immuunsysteem

Het immuun- of afweersysteem moet het lichaam beschermen tegen virussen, bacteriën en schimmels. Het produceert afweerstoffen die een ontsteking genezen als het lichaam contact maakt met schadelijke stoffen.

Mensen met Crohn hebben een té actief immuunsysteem. Het systeem blijft werken, zelfs als dat niet nodig is. Het afweersysteem keert zich tegen het lichaam en tast de darmen aan. Zo ontstaat er een chronische ontsteking.

Ontdek in deze video hoe dat immuunsysteem precies in elkaar zit:

icoon-oog Omgevingsfactoren

Ook omgevingsfactoren spelen een rol bij het ontstaan van Crohn, zoals:

  • voeding
  • roken
  • stress

Die factoren hebben ook een negatieve invloed op de symptomen bij wie de ziekte al heeft. Vooral stoppen met roken is sterk aangeraden. Ook stress vermijden en evenwichtig eten, is de boodschap.

icoon-vlam Erfelijkheid

Meerdere factoren beïnvloeden de oorzaak van de ziekte van Crohn. Ook erfelijkheid lijkt een rol te spelen. De kans op de ziekte vergroot als die al aanwezig is in de familie.

icoon-complicaties Darmflora

Naast erfelijkheid, het immuunsysteem en omgevingsfactoren, beïnvloedt de darmflora ook het ontstaan van Crohn. Darmflora is de verzamelnaam voor alle bacteriën in het darmstelsel. Er zijn er zowel nuttige als schadelijke bacteriën. Die twee soorten moeten in evenwicht zijn voor een ‘gezonde’ darmflora. Bij mensen met Crohn zou dat niet zo zijn.

BewarenBewaren