Ik heb de ziekte van Crohn. Mag ik roken en/of alcohol drinken?

Roken verhoogt het risico op de ontwikkeling van de ziekte van Crohn én verergert de symptomen ervan. Stoppen met roken vermindert het aantal opflakkeringen van de ziekte. Dokters raden patiënten met de ziekte van Crohn daarom ook aan om te stoppen met roken.

Roken heeft nog andere nadelen. Een ontsteking van de darm kan leiden tot een verminderde opname van stoffen door de darmwand. Dit houdt een risico op ondervoeding in. Zo komt een tekort aan proteïnen, essentiële vitaminen en mineralen vaak voor bij IBD-patiënten. Die tekorten hebben uiteraard belangrijke gevolgen: gewichtsverlies, een verlies aan spiermassa, een verminderde botdensiteit en osteoporose zijn de meest voorkomende. Roken versterkt deze gevolgen nog eens extra.

Ook een hoog alcoholgebruik verergert de symptomen van de ziekte van Crohn, en vooral deze van diarree. Daarnaast zorgt overmatig alcoholgebruik voor dehydratatie (uitdroging), wat zeker te vermijden is. Tijdens een opstoot is het essentieel om je maaltijden te spreiden en om voldoende vocht binnen te krijgen. Je vermijdt dus best zwaar verteerbare groenten en alcohol.