Als je een chronische darmziekte hebt, heeft dat een grote invloed op je dagelijkse leven. Toch kunnen de meeste mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa gewoon werken. Meestal doet werken zelfs deugd: het geeft je een gevoel van eigenwaarde en brengt structuur in je leven. Je mag ook het sociaal contact met je collega’s niet onderschatten.

Niet altijd makkelijk

Toch is het niet altijd makkelijk om te werken. Je hebt last van buikpijn, moet voortdurend naar het toilet en voelt je vaak moe. Je moet regelmatig op controle bij je arts, en die afspraken vallen vaak tijdens je werkuren. Of je moet verlof nemen omdat je naar het ziekenhuis moet voor je behandeling. Wat vertel je dan tegen je collega’s? En hoe zeg je dat aan je werkgever? 

Eerlijk op het werk over je ziekte of niet?

Veel mensen weten niet of ze eerlijk moeten zijn over hun ziekte op het werk. Dat is erg persoonlijk. Sommige mensen praten er liever niet over, anderen hebben dan weer graag dat hun collega’s of werkgever op de hoogte zijn. Hoe dan ook: het kan deugd doen om open te zijn. Al hangt veel af van jouw persoonlijke situatie. Hoe is je band met je collega’s en je werkgever? Hoeveel last heb je van je ziekte? Moet je vaak naar het ziekenhuis voor je infuus?

Hoe dan ook: als je eerlijk bent, kan je makkelijker uitleggen wat je nodig hebt, en zo misschien langer aan het werk blijven. Veel details hoef je niet te geven: leg bijvoorbeeld uit dat je een chronische ziekte hebt waardoor je wat vaker naar het toilet moet. Zo tonen ze misschien meer begrip als je naar het toilet rent, of regelmatig afwezig bent. 

Als voltijds werken je zwaar valt

Hoeveel last je hebt van jouw Crohn of colitis hangt erg af van persoon tot persoon. Sommige patiënten kunnen moeilijk voltijds werken. Bespreek met je arts als je voelt dat (voltijds) werken je zwaar valt. Praat er ook over met je werkgever: het helpt als die meedenkt over oplossingen. Kan je bijvoorbeeld flexibele werkuren krijgen? Of is thuiswerken voor jou een optie? Zo kan je beter je doktersafspraken inplannen, en kan je snel naar het toilet als je dringend moet.

Kan je tijdelijk niet werken, bijvoorbeeld door een operatie? Dan houd je beter wel contact met je werk. Dat maakt de stap kleiner om later opnieuw aan de slag te gaan. 

Statuut chronische ziekte

Als je ziekte het voor jou onmogelijk maakt om te werken, kan je er samen met je arts voor kiezen ziekteverlof te nemen. Is dat financieel niet haalbaar? Vaak heb je dan recht op het statuut van chronisch zieke. Met dat statuut krijg je bijkomende financiële vergoedingen om de hoge medische kosten te compenseren. Dat zoekt je ziekenfonds voor je uit.

Wij gebruiken cookies

We gebruiken cookies op deze website om bezoekers te tracken via Google Analytics. Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord. Meer informatie