Operatie

Ook al zijn er verschillende efficiënte geneesmiddelen, soms is een operatie nodig. Dat is het geval als de medicatie de doelstelling niet bereikt of als er complicaties zijn. Een operatie moet de symptomen en het risico op complicaties terugdringen.

Wanneer is een operatie nodig?

In volgende gevallen is soms een operatie nodig:

  • De medicatie werkt niet voldoende om opstoten te vermijden
  • Er zijn terugkerende belemmeringen in de darm (zoals vernauwing of afsluiting)
  • De darmen nemen de voeding niet voldoende op
  • Er ontstaan complicaties zoals fistels, darmperforaties, stenose enzovoort in de darmen

De darmoperatie

De ziekte van Crohn kan om het even welk deel van het spijsverteringsstelsel treffen. Bij een operatie halen chirurgen het aangetaste deel van de darm weg.

Om het aangetaste deel weg te halen, doen chirurgen een ileocaecale resectie. ‘Ileocaecale’ duidt op het deel van de darmen rechts onderin de buik waar de dunne darm overgaat naar de dikke darm. De operatie gebeurt meestal ‘laparoscopisch’ of via een aantal kleine openingen in de buikwand.

Aangezien bij deze ingreep enkel de aangetaste darmsegmenten worden weggenomen, kan de ziekte van Crohn recidiveren of terugkeren in andere delen van het spijsverteringskanaal. De arts zal dus regelmatig een controleonderzoek inplannen en een preventieve onderhoudsbehandeling voorstellen.

Stoma

Na de operatie hebben patiënten soms een stoma en een stomazakje nodig. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor de ontlasting, aangebracht op de buikwand. Het zakje rond de stoma vangt de ontlasting op.

Pouch

Als chirurgen de volledige dikke darm verwijderen, plaatsen ze soms een pouch. Dat is een kunstmatig reservoir dat de functie van de endeldarm overneemt, het slaat de ontlasting op. As de pouch vol is, moet de patiënt naar het toilet.

Normaal zorgt de dikke darm ervoor dat de ontlasting opnieuw indikt, zodat een vaste substantie overblijft. Maar zonder dikke darm blijft de ontlasting dun. Medicijnen kunnen dat wel compenseren.