Feestmaaltijden zijn voor mijn dochter minder evident

We zijn twee jaar geleden naar Turkije op vakantie geweest. Voor het vertrek was Ann wel bang, want je weet niet wat je te eten krijgt. Ze was dus op het ergste voorbereid, nam al haar medicatie mee, een voorraadje Imodium … Maar de enige die daar geen diarree kreeg, was Ann!

Ann heeft op jonge leeftijd haar leven al anders moeten inrichten. Ze eet bijvoorbeeld heel graag een pannenkoek maar dat durft ze buitenshuis niet te bestellen omdat je niet weet hoe ze zijn klaargemaakt. Als ik ze maakt, met de helft melk en de helft water, of enkel met water, dan kan ze die vrij goed verdragen.

Zelf uitzoeken

Bij de diagnose werd haar verteld dat er niet zoiets als een Crohn-dieet bestaat. We moesten dus zelf een beetje uitzoeken wat ze wel en niet kon verdragen.

Omdat ik altijd kook, was dat een grote aanpassing. In het begin maakte ik gerechten op goed geluk, om erachter te komen wat kon en wat niet.

Sla is bijvoorbeeld geen goed idee. Terwijl we dit zo graag lusten. Ik maakte in die beginperiode ook vaak een tweede gerecht voor het geval Ann het ene niet kon eten. Nu weet ik beter wat wel en niet kan en eten we hetzelfde.

Oei, een moeilijke klant

Sla is dus echt een probleem, als ze ergens iets gaat eten moet ze altijd vragen om de sla weg te laten. Als ze dat dan vraagt zie je ze al vaak denken “oei, weer een moeilijke klant”. Andere rauwe groenten zoals worteltjes en tomaten vallen haar minder zwaar.

Melkproducten kan Ann redelijk goed verdragen, maar nu drinkt ze vooral paardenmelk, die ze op de boerderij koopt. Vers is die heel lekker, zoet van smaak maar je kan ze niet zo lang bewaren.

Soms durf ik nog wel eens nieuwe gerechten uit te proberen, om toch wat afwisseling te creëren. Toch blijft ze voorzichtig want ze heeft natuurlijk geen zin om de hele tijd op het toilet te zitten.

De feestdagen

Bij zware feestmaaltijden is het opletten geblazen. Sauzen zijn absoluut uit den boze. Uit eten gaan met Kerst of Nieuwjaar doen we niet omdat we helemaal niet weten wat we op het bord gaan krijgen. Dan koken we lekker thuis, een gevulde paprika bijvoorbeeld gaat er op zo’n dagen wel in!

Deel deze pagina

Liliane over ...


Lilianes dochter heeft Crohn